уторак, 26. децембар 2017.

ПУЖИЋИ СА ЦИМЕТОМ // Kanelsnäckor

Пужићи са циметом, шведско пециво које изгледом и укусом подсећа на чувене ролнице са циметом, али ипак различито и мени укусније.
Пужићи са циметом // Kanelsnäckor
За тесто: 
  • кесица (14 g) сувог квасца за слатка теста 
  • 15 dl (900 g) пшеничног брашна са више глутена
  • 5 dl (500 g) млека, температуре 37
  • 150 g путера собне температуре
  • 1,1 dl (100 g) кристал шећера
  • 1,5 кашичица (4 g) кардамона
  • 1 кашичица (6 g) соли
За фил:
  • 150 g пасте од бадема (може и марципан)
  • 100 g путера собне температуре 37°С
  • 0,6 dl (50 g) кристал шећера
  • 1 кашика (8 g) цимета
Украс:
  • 1 јаје
  • 0,5 dl (50 g) воде
  • бисерни шећер
Пужићи са циметом // Kanelsnäckor
Припрема: 
  1. Помешајте суви квасац са просејаним брашном и оставите да одстоји 10 минута. За то време угрејте млеко. У брашно прво додајте све суве састојке. Промешајте па додајте путер и постепено додајући млеко, замесите тесто. Потребно је месити га мало дуже због већег удела глутена у брашну. Оставите тесто покривено на топлом  да нараста око пола сата.
  2. Нарасло тесто пребаците на брашном посуту радну површину и оклагијом растањите на дебљину од пола санитиметра, по могућству у облик приближан правоугаонику. 
  3. Састојке за фил сједините мешањем и кашиком или ножем нанесите на растањено тесто. Уролајте га и исеците на парчиће ширине око 2cm (по рецепту је 3cm али мени се то чини предебело; ви како волите). Ређајте их на велики плех (два плеха) са папиром за печење и оставите покривене да нарастају још неких сат-сат и по. 
  4. Загрејте рерну на 225°С. Док се рерна загрева, благо размутите јаје и помешајте са водом. Кухињском четкицом премажите сваки пужић овом смесом и поспите бисерним шећером. Пеците у средини рерне 8-10 минута.  
Пужићи са циметом // Kanelsnäckor

Kanelsnäckor
-ca 25 st-
1 påse (14 g) kronjäst för söta degar
15 dl (900 g) vetemjöl special
5 dl (500 g) mjölk 37°C
150 g smör, rumstempererat
1,1 dl (100 g) strösocker
1,5 tsk (4 g) kardemumma
1 tsk (6 g) kanel
Fyllning
150 g mandelmassa
100 g smör, rumstempererat
0,6 dl (50 g) strösocker
1 msk (8 g) kanel
Garnering
1 ägg
0,5 dl (50 g) vatten
pärlsocker
Gör så här:
Blanda tornjästen med mjölet. Lät stå i 10 min. Tilsätt resterande ingredienser. Blanda till en slät deg och låt jäsa i 30 min. Kavla till en rektangel, 0,5 cm tjock. Bred/strö på fyllningen, rulla ihop och skär i 3 cm tjocka skivor. Lägg snäckorna på en plåt med bakplåtspaper. Låt jäsa i 60-90 min. Sätt ugnen på 225°C. Pensla med vispat ägg och vatten. Strö över pärlsocker och grädda i mitten av ugnen i 8-10 min. 
Пужићи са циметом // Kanelsnäckor
У делу фотографије се види и пита са бундевом. Обично је правим само са бундевом као што је и описано у рецепту на датом линку. Међутим, ово је прва јесен да сам у нашем малом месту у централној Шведској нашла бундеву у супермаркету. Пола бундеве сам искористила одмах за питу, а пола сам изрендала и оставила у замрзивач. Међутим кад сам је одмрзла и оцедила, деловало ми је некако мало па сам унела неке измене у уобичајену припрему. Додала сам и јену већу изрендану јабуку. Имала сам жуте, слаткасте јабуке, неке италијанске. Код нас би то вероватно био "златни делишес", ако је уопште битно. Додала сам и шаку сецканих ораха, око 150 грама кристал шећера, две пуне кашичице ванилин шећера (јачег је укуса/мириса него у Србији) и пуну кашичицу цимета (цимет овде има израженију арому него онај који сам користила у Србији) и нисам додавала сок од лимуна. Поступак слагања кора нисам мењала, али сам коре на које сам наносила фил, додатно посула са доста гриза. Пита је била фантастична и од сад, кад год имам бундеву, биће направљена на овај начин. 
Пужићи са циметом // Kanelsnäckor

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...